TTSK: Môže župa pohnúť so zdravotníctvom? Trnavský kraj zorganizoval prvú konferenciu o zdravotníctve.

Trnavský kraj pripravil v priestoroch Divadla Jána Palárika v Trnave jedinečnú konferenciu s názvom „Môže župa pohnúť so zdravotníctvom?“. Hlavným cieľom podujatia bolo diskutovať a hľadať riešenia o aktuálnych problémoch v zdravotníctve, ale aj o jeho výzvach a víziách. Konferencia o zdravotníctve (nielen) v Trnavskom kraji bola realizovaná v spolupráci so spravodajským portálom Ozdravme.sk

Prvý ročník našej konferencie o zdravotníctve potvrdil, že aj župa môže pohnúť zdravotníctvom vpred. Z dnešných odborných diskusií vyplýva, že samosprávy majú silný potenciál prispieť k zlepšeniu dostupnosti zdravotnej starostlivosti v regiónoch. V Trnavskom kraji, keďže sa zdravotníctvo stalo županskou témou, to potvrdzujú reálne výsledky. Zmapovali sme potreby obyvateľov a určili sme si jasnú stratégiu. Iniciatívne sme sa znova stali poskytovateľom zdravotnej starostlivosti, zabezpečujeme starostlivosť aj v nedostatkových špecializáciách ako je napríklad kardiológia, neurológia či diabetológia. Vytvorili sme dotačný mechanizmus pre všeobecných lekárov aj lekárov špecialistov, ktorým poskytujeme atraktívne príspevky na vybavenie, otvorenie novej ambulancie, či dokonca príspevok na bývanie. Dnes sme otvorene a odborne diskutovali o stave a vízii zdravotníctva v našom kraji aj na celom Slovensku. Za účasti predsedu Výboru NR SR pre zdravotníctvo, ako aj ďalších hostí môžem konštatovať, že zdravotníctvo je županskou témou, a je vôľou kraja presvedčiť, aby sa stalo aj tou premiérskou. Som presvedčený, že výstupy z konferencie môžu byť príkladom a hnacím motorom aj pre národnú úroveň,“ uviedol trnavský župan Jozef Viskupič.

Diskutujúci sa v prvej panelovej diskusii venovali témam o stave zdravotníctva v Trnavskom kraji, ale aj na Slovensku. Medzi diskutujúcimi bol trnavský župan Jozef Viskupič, predseda Výboru NR SR pre zdravotníctvo Vladimír Baláž, predseda Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou Michal Palkovič aj výkonná riaditeľka Asociácie zdravotných poisťovní SR Dajana Petríková. Hostia hovorili napríklad o vysokom vekovom priemere lekárov aj o financovaní poisťovní. Témou bolo aj rozširovanie poskytovania zdravotnej starostlivosti prostredníctvom zdravotníckeho zariadenia Zdravá župa, v ktorej nájdu pacienti všeobecného lekára pre dospelých, ale aj ďalších špecialistov, ktorých je v kraji nedostatok.

Hosťom konferencie bola predstavená Stratégia rozvoja zdravotníctva na území Trnavského kraja v rokoch 2023 – 2027. Tvorbe stratégie predchádzala analýza dostupných dát, na základe ktorých kraj podrobne rozobral kľúčové výzvy pri zabezpečovaní dostupnosti zdravotnej starostlivosti pod vplyvom viacerých faktorov. Ide napríklad o dynamicky sa meniacu chorobnosť pacientov, ako aj vplyv zvyšujúceho sa priemerného veku zdravotníckeho personálu. Údaje boli tímom renomovaných expertov vyhodnocované na úrovni okresov, respektíve troch spádových regiónov (sever, stred a juh), v závislosti od úrovne podrobnosti dát. Stratégia pozostáva z analytickej časti, vízie a projektovej časti, pričom zverejnená je na webovej stránke.

Druhá panelová diskusia bola pod názvom „Čo si chce župa objednať od zdravotníctva...“. Vystúpila v nej riaditeľka odboru zdravotníckeho vzdelávania MZ SR Monika Jankechová, riaditeľka odboru zdravotníctva Úradu TTSK Lucia Šmidovičová a zástupcovia ústavného a ambulantného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti. Rozoberali témy ako vzdelávanie zdravotných pracovníkov, nedostatok sestier a medikov, či situáciu na zdravotníckych školách. Rečníci hovorili aj o platoch lekárov v nemocniciach, ale aj o dotáciách z Plánu obnovy.

 

 

Podobné

Prečítajte si tiež

Prejsť na odber noviniek